İSTİNAT DUVARI HESABINDA ADIMLAR
Genel bilgilerin toplanması
Arazinin topografyası incelenip, arazideki kot farkları belirlenir.
Zeminin incelenmesi
İstinat duvarının tasarımında kullanmak amacıyla detaylı bir geoteknik çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışma neticesinde zeminin taşıma gücü, içsel sürtünme açısı, kohezyonu, yer altı su seviyesi gibi zemin ait değerler belirlenir.
Ek yük durumunun belirlenmesi
İstinat duvarının arkasında yer alan malzemeden doğan itkiye ek olarak etkiyen araç, tren ve istinat duvarının yakınındaki yapılar gibi ek yükler (sürşarj) belirlenmeli ve analize dahil edilmelidir.
İstinat duvarının türünün seçimi
Bu adıma kadar toplanan şevler arasındaki kot farkı, zemin parametreleri ve benzeri bilgiler doğrultusunda ideal istinat duvarının türü seçilir.
İstinat duvarlarına etkiyen yüklerin saptanması
İstinat duvarının arkasındaki malzemeden doğan statik ve dinamik itki, istinatın kendi ağırlığından doğan düşey ağırlık ve depremde yapının ağırlığından doğacak yatay itki, ek yükten gelen statik ve dinamik itki, varsa yer altı su seviyesinde doğacak statik ve dinamik itki kuvvetleri hesaplanır.
Stabilite kontrollerinin yapılması
Bir önceki adımda elde edilen yükler doğrultusunda devrilme güvenliği, kayma güvenliği, zemin taşıma kapasite güvenliği ve toptan göçme güvenliği tahkikleri yapılır.
İstinat duvarı elemanlarının hesabı
Betonarme istinat duvarlarında gövde plağı temele ankastre olarak, temel plağı gövdeye ankastre sağ ve sol olmak üzere iki ayrı temel olarak ve nervür kirişleri ise gövde plaklarından gelen yatay yükleri taşıyan temel ankastre konsol kiriş olarak betonarme hesabı yapılır.
Drenaj sisteminin seçimi
Seçilen istinat duvarlarının türüne göre uygun bir drenaj sistemi seçilir.
Yer değiştirmelerin bulunması
İstinat duvarının yatay ve düşey yerdeğiştirmeleri hesaplanır.
Kaynak: Aka, İ. ,Keskine, F., Çılı, F.,Çelik,O. , Betonarme - Betonarmeye Giriş, Betonarme Yapı Elemanları, Betonarme Taşıyıcı Sistemleri